Nebojša Mitrić (Beograd, 1931- Beograd, 1989)

Rođen je u Beogradu 1931. godine gde je posle osnovne škole i gimnazije diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti 1952. Od tada izlaže na brojnim kolektivnim izložbama, a od 1955. i na samostalnim u zemlji i inostranstvu gde je gostovao u Amsterdamu i Londonu. Dobitnik je nagrade za skulpturu Oktobarskog salona u Beogradu 1968. Bio je uglavnom posvećen dekorativnoj skulpturi i reljefnoj plastici. Tragično je preminuo u Beogradu 1989. godine.

Nebojša Mitrić je pripadao onoj generaciji srpskih umetika koja je šezdesetih godina uvela našu umetnost u aktuelne evropske tokove. Prema vizuelnom i plastičkom senzibilitetu, ali i po načinu umetničke edukacije, pripadao je vajarima koji su bili okrenuti prema primenjenom izrazu. Njegov rada svakako je obeležio jednu od najistaknutijih stranica srpske umetnosti u izradi portretnih i tematskih medanja kojih je izradio velik broj (Njegoš, Vuk Karadžić, Filip Višnjić, Radoje Domanović, Milena Pavlović Barili, Branko Miljković, Narodna biblioteka Srbije, Olimpijske igre u Sarajevu itd.). Za razliku od mnogih umetnika istog opredeljenja svog vremena, Mitrić je čistu zanatsku tehniku podigao na visoki umetnički nivo na čemu je izgradio i vlastiti kreativni jezik, ali i po čemu je postavio normu u ovoj likovnoj oblasti. Takođe, značajna oblast delovanja u kojoj se autor naročito ogledao bila je izrada bisti i portretska umetnost. Ličnosti koje je poznavao (na primer Pavla Beljanskog ili Ivana Tabakovića) vajao je sa izrazitom ljudskom prisnošću i stvaralačkom posvećenošću ne prenoseći uvek formalnu faktografiju izgleda modela, već je više pažnje poklanjao stilizaciji i prilogađavanju izražajnih elemenata vlastitom shvatanju umetnosti i, u tom procesu, negovanju autentičnog autorskog rukopisa. Sem ovog izraza u malom formatu Mitrić se uspešno ogledao i u izradi monumentalnih spomenika (Kneza Lazara u Kruševcu, Despota Stefana Lazarevića u Beogradu).

Jovan Despotović

Pavle Belajnski, monogrrafija, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad, 2007.

L.: Izložba Nebojše Mitrića (katalog), Dom JNA, Beograd 1965, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog (katalog) (uredila Vera Jovanović), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad 1988, Izložba Nebojše Mitrića (katalog), Dom JNA, Beograd 1965, Nekoliko ćutanja sa autorom (katalog), Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd 1972.