Sezona obmana

Malo je postojećih ozbiljnih problema, potrebni su nam još i izmišljeni slučajevi, afere, lažni umetnici, lažne umetnosti u već nedozvoljeno proširenom polju srpske kulture. I umesto da paralelni svetovi ostanu paralelni, odvija se snažno prodiranje iz jednog u drugi, iz neznanja u znanje, iz nekulture u kulturu, iz obmana i prevara u seriozno stavaralaštvo. Najzanimljivije od svega jeste to što se dokoni i bogati na ovaj način zabavljaju huškajući neke umetničke kritičare plaćenike na desetak profesora univerziteta, doktora i magistara nauka, galerista, muzealaca… Toliko nam dobro ide u svim oblastima, da se zaista možemo i neprimereno zabavljati.

Očigledno je da smo u sezoni laznih političara, lažnih ideologa, lažnih vođa, lažnih biznismena, lažnih vernika, lažnih patriota, pa zašto se onda ne bi u “godini kuture” pojavili i lažni slikari, lažni galeristi, lažni kritičari, estradni pijanisti, estradni aukcionari… lažne galerije, lažni festivali, lažne institucije kulture itd.

U ovom broju, na naslovnoj strani, objavljena je ilustracija jednog umetničkog dela postavljenog u Narodnom muzrj, koje je izazvalo nervoznu reakciju u javnosti, naročito u medijima ionako sklonim proizvođenju afera, senzacija, atrakcija… No, ovo bi se svakako završilo na nivou plaćenih oglasa, ugroženih ambicija, poljuljanih sujeta, da nisu počeli da se javljaju za reč i neki kritičari koji bi da opravdaju i objasne ono što nije moguće opravdati i objasniti. O pitanjima lažne umetnosti predlaže se i razgovor dve tobože “zaraćene” strane: naci-patriota i evro-pacifista. Prvi su i nadalje u intenzivnom nastupu, drugi su u sve većoj institucionalnoj i konceptualnoj krizi i izolaciji.

Sezona obmana poput virusne epidemije zahvatila je poveći prostor, čak i unutar kulture gde obmanama, lažima i prevarama nije mesto.

Nedavno je Fond Demokratskog centra organizovao raspravu na temu mesta i uloge kulture u našem društvu danas, gde su se čula dobra i učena saopštenja, od kojih, međutim, kao ni do sada, neće biti vajde. Zašto? Još jednom su se istomišljenici sastali i zaključili da se o svemu slažu! Kao po onoj tradicionalnoj, oni drumom, a obmanjivači i prodavci magle šumom. Jedan od ozbiljnijih razloga zašto je ukupno kulturno stanje nacije ovakvo nalazi se i u činjenici da se ugledni i ozbiljni stvaraoci, teoretičari kulture, učesnici u složenom umetničkom sistemu još uvek nalaze u “disidentskom stanju”. Dakle, u pasivnoj, podređenoj poziciji koja, pre svega, odgovara vlastima, kakav je bio slučaj sa pređašnjim političkim stanjem, a danas sa sve većim brojem nekvalifikovanih, te nemoralnih spodoba. Neophodno je izaći iz ovakv pozicije u aktivno stanje, u vrlo intenzivan i vidljiv otpor koji će uvek i svuda na različite načine reagovati na konkretne antikulturne pojave, događaje, procese. Prvi korak u ovom pravcu bio bi početak javnog lobiranja u korist stvarne kulture i seriozne umetnosti. Mnogobrojni otvoreni, opštepoznati pritisci na ličnosti i institucije od kojih zavise kulturni tokovi u jugoslovenskom društvu možda bi bili pravi povodi i razlozi da se zaokret izvede efektno i efikasno. Time bi se svakako skratila i ova sezana obmana.

Jovan Despotović

Vreme umetnosti, br. 8, Vreme, 24. april 1995