Bauk makizma kruži Srbijom

Posle dve beogradske premijere održane najpre u Paviljonu “Veljković” od 20. marta u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju a odmah zatim zbog velikog interesovanja javnosti i u Odborničkom klubu opštine Vračar od 27. mart do 7. aprila, izložba crteža Bogoljuba Arsenijevića Makija sa pedesetak radova iz dva perioda – osamdesetih i onih nastalih tokom sedam meseci provedenih u zatvoru i bolnici (do njegovog bekstva sa maksilofacijalne hirurgije 7. marta), na zahteve mnogih gradova u Srbiji krenula je na jednu svojevrsnu turneju.

Prvo je priređena u Galeriji “Srbija” u Nišu gde je otvorena 17. aprila na poziv Centra za etničke odnose kome je prisustvovao veliki broj građana i koju je videla brojna publika. Zatim je u organizaciji Građanske čitaonice “Lingva”  otvorena 24. aprila u Klubu odbornika skupštine Kraljeva, potom kao gost Građanskog parlamenta Srbije u Domu kulture u Čačku 8. maja. Od 15. maja postavljena je u foajeu Narodnog pozorišta u     Užicu gde je priređena u organizaciji Građanske čitaonice “Libergraf”. Kako je istog dana bio održan i miting demokratske opozicije, otvaranju izložbe prusustvovao je izuzetno veliki broj građana.

Na svim otvaranjima bila je i Snežana, supruga Bogoljuba Arsenijevića Makija kao i svi lokalni elektronski i pisani mediji koji su preneli informaciju, izjave i delove uvodnih govora: Borke Pavičević, Vide Ognjenović, Domazeta, Verice Barać i dr.

Iako je sada u prisilnom (samo)zatočeništvu, jer mu je presuda kojom je osuđen na tri godine zatvora vraćena nižem sudu pritvor nije ukinut, Bogoljub Arsenijević Maki ne samo da održava stalne kontakte sa javnošću brojnim intervjuima koje je davao štampi i TV stanicama, već i ova njegova putujuća izložba počinje da se doživljava kao svojevrsni bauk makizma koji kruži Srbijom šireći i na taj način njegovu, ali i opštu, izvornu poruku o potrebi samooslobađanja građana ne bi li se napokon izbavili iz ralja poslednje evropske diktature kojoj se sada već sasvim jasno nazire kraj.

Jovan Despotović

Republika, br. 238-239, 1-30. 6. 2000