Protiv tame – Sloboda za Makija

U galeriji Saveza za Promene, Građanski Otpor u Valjevu, na istorijski dan (SPS-ov kongresni 17. februar), okupio je dvadesetak tamošnjih umetnika na zajedničkoj izložbi-protestu pod sloganom Protiv tame – Sloboda za Makija. Različitih poetika, stilskih opredeljenja, likovnih shvatanja u mnogim medijima (slike, crteži, fotografije, plakati, ikone, stripovi, karikature, te literarno-poetskim performansom na otvaranju), valjevska alternativna scena načinila je jedan, po vladajući poredak neprijatan, ali publici zanimljiv, značajan i nadasve slobodoumni događaj posvećen njihovom utamničenom sugrađaninu i umetniku Bogoljubu Arsenijeviću Makiju.

Bilo je očigledno da se umetnici Valjeva, i ne samo oni, pokazujući to na najotvoreniji način, nisu uplašili aktuelnih pretnji vlasti već upravo suprotno – da su spremni na najdirektniju borbu ne samo za oslobađanje jednog stvaraoca – koji već pola godine bez krivice (i pravosnažne presude) čami u pritvoru prkosno odbijajući inicijative za pomilovanjem, uz to u takvom zadravstvenom stanju koje iziskuje najhitniji medicinski tretman a ne najsurovije utamničenje.

Valjevo je jedan od preostalih bastiona SPS-ovskog režima pa je tim značajniji ovaj kolektivni čin umetničke demonstracije otpora represiji kojoj nisu izloženi samo poznati umetnici (sa zaprećenim ili već sprovedenim zatvorskim kaznama), u ovom slučaju stvaraoci poput Makija, Flore Brovine, Bobana Miletića Bapsija, Miroslava Nuneta Popovića, već i brojne nevine žrtve računajući i maloletne Albance. Ovome treba dodati i najnoviji talas progona aktivista studentskog Otpora, direktne pretnje novinarima i profesorima kojima su takođe jasno upućena upozorenja – čak i ona opasna po život ili su pak podvrgnuti najrazličitijim svakodnevnim ucenama kojima su sklone, istorija to stalno pokazuje (ali šta to vredi lošim đacima) jedino diktature koje i same uviđaju da im se kraj sasvim približio.

Jovan Despotović

Republika, br. 232, 1-15. 3. 2000