Reklame su slika vremena u kome živimo

ADVERTEJNMENT: BEOGRAD – GRAD IDEJA

Tokom BEOGRAD – Festivala, neposredno posle otvaranja, u New Moment galeriji kreativnih ideja priređena je izložba radova koji većinom čine, ili stvaraju, globalni fenomen advertajzinga (reklama i kampanja) koji se uobičajeno naziva još i oglašavanje, publicitet ili ekonomska propaganda. U stvaralačkom smislu, ovaj složeni sistem realizovan je kao dizajn, crtež, ilutracija, grafika, kaligrafija, fotografija, kopirajter itd, dok je u medijskom pogledu produkovan u kategorijama vizuelnog i korporativnog identiteta, web-saita, electric-arta i digitalnih časopisa, publikacija, monografija, kataloga, slikovnica i brošura, kalendara i čestitki, tipografije, logoa i znaka, total i dizajna enterijera, bilborda, plakata, postera i printa, animiranih, video i tv spotova, ambalaža, etiketa i štampanih oglasa i dr. Na izložbi su zapravo predstavljeni radovi članovi Art Directors Cluba Srbije. Tim povodom objavljen je i specijalni, 24. broj magazina New Idea Company New Moment koji izlazi od 1997. godine.

Ovaj broj New Momenta upravo je izložbeni katalog koji sadrži najvažnije biografske i profesionalne podatke o autorima sa reprodukovanim delima koja su uvršćena u prezentativom delu. Sledeći vlastite afinitete u području recentnih vizuelnih pojava, u kreativnim disciplinama koje su zastupljene na izložbi, ovom prilikom izvdvojićemo tek nekoliko, ilustracije radi (zasad samo informativno, bez vrednosno-kritičkih ocena). Medju brojnim autorima mogli bi se pomenuti Miloš Arizović: poster Belgrade – The Sity of Good Vibrations, Barat Ferenc: plakat za Plesni studio Jozefa Nađa, Dejan Bojović: oglas Be Prepared, Doru Bosiok, poster Self Portrait, Edvard Čehovin: Novogodišnja čestitka, Vladimir Červenka, fotografija Autoportret, Rasko ]irić: poster Siroti malih hrčki, Boris Marčetić: plakat Balkan Jazz Centar, Maja M. Marinković: bilbord Rebus, Nenad Marjanović: fotografija, Saveta Mašić: monografija Veličković, Rajka Milović: znak  ADC Orfelin, Dušan Petričić: ilustracija Book Review, Dragoslava – Beka Punišić (1942-2002): Stolica, Ljubomir Ristić: print Make Up, Not War, Stanislav Sharp: print 100%, Škart: slikovnica Autobus, Slavimir Stojanović: poster Walkman, Borut Vild: katalog Dušan Otašević, Radomir Vuković: print Kvadart br. 12. Dakle, u velikom dijapazonu koncepata i realizacija, generacija i medija, ciljeva i zahteva, na ovoj namenskoj, promoizložbi moguće je još jednom uveriti se koliko je umetničko ili primenjeno (ovog puta advertajzing) stvaralaštvo koje se ovde proizvodi (odn. manjim delom u inostranstvu) vitalno, ispunjeno energijom, intenzivnog zračenja i nadasve, poput svojevrsne ‘ambalaže’ uspešno priređeno da se ‘navuče’ na neku polaznu ideju ili finalni product. U svakom slučaju, neizbežno se desi očekivano čudo: art – u bilo kom obliku.

Kada su se na Osnivačkoj skupštini, maja 1998. u Sremskim Karlovcima okupili, na poziv članova-inicijatora Slobodana Mašića, Doru Bosioka i Dušana Aranđelovića – Are (1939-2003), arhitekte, grafičari, dizajneri, fotografi, scenografi, art-direktori, urednici kulturnih rubrika u elektronskim i štampanim medijima, istoričari umetnosti i kreativci iz drugih profesija, odpočela je jedna fascinantna kulturna i stvaralačka misija koja se danas energično obnovlja BEOGRAD – Festivalom, posebno tokom njegovih večeri ideja – individualnim i grupnim prezentacijama, predavanjima, razgovorima i izložbama, a sa kojim je, prema oceni stranih učesnika, još jednom Beograd postao centrar sveta.

Ove, 2004. godine Art Directors Club Srbije registrovan je kao udruženje građana koje ima 86 članova, art-direktora iz Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Palića, Vršca, Pančeva, ali i iz inostranstva – Ljubljane, Skoplja, Londona, Pariza, Budimpešte, Praga, Njujorka, San Franciska, Toronta, Vankuvera, Sidneja, Kambere i Bejruta. Zanimnljivo je napomenuti da su gotovo svi ovi autori bili deo beogradskog kreativnog S Team Bates Saatchi&Saatchi, ili su danas, na različite načine, saradnički okupljen oko New Moment – New Ideas Company. Obnovljeni rad ADC Srbije pozdravljen je i u svetu. Na primer, upućena je, među drugima i poruka Johanes Newrkla, Predsednika ADC Evropa: Dobro je znati da je, nakon svih ovih godina, ADC Srbije ponovo aktivan. Srpska kreativnost poznata je širom sveta – u umetnosti, literaturi i od skora u advertajzingu. Jedna od pokretačkih snaga kreativnosti u advertajzingu jeste i oduvek je bila, konkurencija. Prema tome, Art Direktors Club kao što je vaš sad je spreman da uplovi u kreativno nadmetanje sa ostalim art direktorima iz Evrope.

Izložbom u New Moment idea galeriji, kako su opravdano naveli Slobodan Mašić, Doru Bosiok, Jugoslav Vlahović, Dragan Sakan, Radomir Vuković, Branislav Radošević, Miroslav Mušić, Miloš \ukelić, Vladimir Bačlija i Momir Šećerov, članovi inicijativnog odbora za ponovno oživljavnje ADC-a Art Directors club Srbije ponovo počinje svoje profesionalne, kreativne i društvene aktivnosti. Nema sumnje da će se to angažovanje snažno odraziti na ukupnu kreativnu scenu u Srbiji – od stvaralaštva akademskih i umetničkih krugova do praktičnog agencijskog rada na reklamama i u kampanjama, kao i na njenu prezentaciju u Evropi i svetu,  potvrđujući time i sasvim zasluženo visoko mesto koje ova agencija već drži u tim oblastima.

Jovan Despotović

Evropa, Beograd, 16. 9. 2004, s. 47