Svetski aukcijski rekord u postignutoj ceni za autora i delo

Christie’s je vodeća svetska aukcijska kuća, ime koje asocira na izuzetnu umetnost, besprekornu uslugu i svetski glamur. James Christie, osnivač ove aukcijske kuće, održao je svoju prvu prodaju u decembru 1766. godine. Čuven po svojoj elokventnosti i humoru, Christie, je aukcijsko trgovanje pretvorio u prefinjenu umetnost održavajući najveće aukcije u 18. i 19. veku.

Pored mnogih značajnih obeležja aukcijske kuće Christie’s  bilo je i uspešno pregovaranje sa Katarinom Velikom, ruskom caricom, oko prodaje slika iz kolekcije Sir Robert Walpole’s-a, koja je postala kolekcija Muzeja Ermitraž u Petrogradu.

Od osnivanja, aukcijska kuća Christie’s, je bila glavna atrakcija društvenog života u Londonu. Ništa se nije promenilo do danas. Christie’s održi oko 1000 prodaja godišnje u preko 80 kategorija, uključujući sve oblasti lepe i dekorativne umetnosti, nakita, fotografija, kolekcionarskih predmeta, vina ,automobila… Cene se kreću od 200 $ do 80 000 000 $ !

Christie’s ima 90 kancelarija u 30 zemalja i 16 prodajnih prostora (salerooms) u svetu uključujući London, Pariz, Milano, Njujork, Los Anđeles, Tel Aviv, Hon Kong…Od skora, Kristi je kao vodeći ’’igrač’’ preuzeo inicijativu na nastajućim tržištima u Rusiji, Kini, Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U 2005. godini godišnja prodaja Christia se povećala za 38% i iznosila je 3,2 milijarde dolara, što je i najviša ukupna prodaja u istoriji kompanije.

Madl’Art, br.2, Evropa, 14. 9. 2006