Preko knjiga do dijamanata

Samuel Baker osnivač aukcijske kuće Sotheby’s, održao je 11. marta prvu prodaju pod svojim imenom. Biblioteka izvesnog Ser John Stanley-a prodata je za nekoliko stotina funti. Više od dva veka kasnije Sotheby’s je na aukciji 6.decembra 1983. godine prodao samo jednu knjigu, ”The Gospel of Henry the Lion” za više od 15 miliona dolara. 

Aukcijska kuća Sotheby’s je od tih ranih dana sa aukcije knjiga proširila svoju delatnost i pokrila sve oblasti primenjene i likovne umetnosti. Taj veliki razvoj znači da Sotheby’s nije samo najstarija aukcijska kuća umetninama, već i najveća. Sotheby’s ima više od 100 ekspozitura u svetu, a samo u 1998. godini Sotheby’s je u aukcijskim prodajama imao obrt od 2 000 000 000 (milijarde) dolara. 

Jedna od najatraktivnijih aukcija održana je na Ženevskom jezeru 1987. godine i bila je aukciona prodaja nakita Lorda od Windsor-a. U atmosferi velikog interesovanaj ponude su stizale preko satelita video linkom iz New York-a  i telefonom iz celog sveta i nadmetale su se sa ponudama prisutne elite. Više od 50 000 000 dolara je ponuđeno tokom cele aukcije, što je bilo gotovo pet puta više nego što su bila očekivanja aukcijske kuće Sotheby’s.

Madl’Art, br.3, Evropa, 12. 10. 2006