Smena generacija

Dvanaesti bijenale mladih jugoslovenskih umetnika u Rijeci 

Bijenalne umetničke manifestacije po prirodi nastoje da reprodukuju tip i značeše aktuelnog stvaralaštva, a ako je u pitanju priredba koja okuplja i predstavlja mlade umetnike, onda se utoliko pre moraju prepoznati karakteristke vitalnog u umetnosti. To priređivačima 12. bijenala mladih jugoslovenskih umetnika u Rijeci nije promaklo, te su oni u većem delu prostora izložbe naglasili one osobine plastičkog izraza koje se danas zaista i vide kao dominantne, Ako ostavimo po strani jedan dosta neuobičajen postupak organizatora da ’’popune izložbeni prostor’’ tako što su uvrstili i umetnike koji nisu prošli verifikaciju žirija, hrabrost i otvorena podrška likovnim aktuelnostima spadaju u njene dobre strane koje joj osiguravaju budućnost. 

Iz karakteristika onoga što čini savramenu likovnu umetnost proistekla je potreba da se smotra aktuelnog stvaralaštva mladih odvija u dva programa. Jedan je sama izložba na kojoj su prikazane slike, skulpture, objekti, instalacije — dakle sve „klasična sredstva”, dok je drugi obuhvatio akcije izvelene na raznim mestima u samoj Rijeci. Nije propušteno da se i u ovom izboru prikažu najnovije promene medijskog istraživanja jezičkog ili vizuelnog karaktera, zatim akcije tipa „poštanske umetnosti” (Slavko Matković, Balint Sombati), ili performansi (Lina Busov, Ištvan Balint). U okviru akcija izveden je još video program i prikazana istraživanja odnosa umetnost — društvo — okolina (Vlasta Delimar, Željko Jerman). Na oba programa učestvovala je jedino novoslikarska grupa Alter imago: na otvorenom prostoru kao podlogu rada koristili su ruševine Starog grada, dok su na izložbi predstavljeni ’’konvevcionalnim’’ slikarijama; član grupe Nada Alavanja je nosilac ovogodišnje nagrade za slikarstvo.  

Takvo nastojanje da se praksa premesti sa jezičkih problema umetnosti, kojim su bili zaokupljeni autori tokom sedamdesetih, na plastičke i ekspresivne strane umetničkog predmeta, zabeleženo je i u samoj galerijskoj postavci. Štaviše, ono što se naziva Novo slikarstvo, sa svim svojim unutrašnjim specifičnostima, upravo vlada ovogodišnjim Bijenalom. Ni žiri za nagrade nije se dvoumio da ih podela ovim protagonistima: tako su za    slikarstvo nagrađeni još Breda Beban, Željko Kipke i Vlastimir Mikić, a za skulpturu Vesna  Popržan. Izvanrednu stvaralačku prisutnost u ovom delu umetničkog rada svojim koncepcijama i estetskim i pikturalnim kvalitetima potvrdili su pored ostalih još Mrđan Bajić, Marina Ercegović, Zvijezdana Fio, Nina Ivančić i Čedomir Vasić. 

Tradicionalne slikarske koncepte od različitih figuracija do apstrakšije i klasičnog dekorativizma pokazali su Milenko Prvački, Branko Čolić, Muradif Čerimagić, Ružica   Dešković, Jadranka Fatur, Burhav Hadžialjević, Marko Jakopič i Janez Knez. Prema konceptualnoj ili pseudokonceptualnoj praksi teže radovi Petra Barišića, Momčila Goluba, Vlade Marteka, Darka Šimičića; mogućnosti materijala i dalje istražuje Zdravko Santrač a minimalne strukture Edin Nimankadić. 

Ovako naglašenom heterogenošću, koja je obuhvatila gotovo sve sadržaje savremenog izraza: od tradicionalnih poetika, preko promenjene prakse prethodne decenije do Novog slikarstva, ova manifestacija je sem vitalnosti pokazala i stvarno zanimanje za zbivanja u aktuelnom izrazu. A visoka vrednost generacije mladih umetnika potvrđuje da je došlo do smene i da su se oni nametinuli i postavili u samo središte jugoslovenske savremene umetnosti. 

Jovan Despotović 

Politika ekspres, Beograd, 9. 9. 1983, str. 8