“Svet u objektivu”

Nacionalni centar za fotografiju u kooperaciji sa republičkim Zavodom za međunarodnu naučnu, prosvetnu, kulturnu i tehničku saradnju u Galeriji “Progres” priredio je izložbu “Svet u objektivu” načinjenu od stotinak crno-belih fotografija deset autora iz kolekcije Vojina Mitrovića.                  

Vojin Mitrović je fočanac, u kome je kao i u Sarajevu izučio fotografski zanat. Posle nekoliko godina rada u Beogradu od 1964. godine živi i radi u Parizu. Za “Pictorial Service” kao fotografski laborant radio je 33 godine sarađujući sa najznačajnijim fotografima sveta. Njegov visokoprofesionalni i estetički rad omogućio mu je status eksluzivnog, postprodukcijskog tireur-a (tehničara i laboranta na izradi fotografija) za mnoge poznate fotografe koji su mu, često sa posvetom, poklanjali svoje radove čime je načinjena velika kolekcija koju je Mitrović počeo da stvara sedamdesetih godina koja je sada predstavljena publici.                  

Već i samo nabrajanje imena zastupljenih u ovoj zbirci pokazuje njenu vrednost. Tu su, između ostalih zastupljeni Anri Kartje-Breson, Rene Biri, Jozef Kudelka, Sebastijao Saldago, Martin Frank, Rejmon Depardon itd. koji su vodeći fotografi mnogih prestižnih svetskih dnevnih novina i magazina, poput “Voga”, “Njujork Tajmsa”, “Dejli Mejla”, “Lajfa”, ili osnivači i direktori mnogih foto-agencija koje okupljaju velika imena ove profesije, na primer “Magnuma”, “Game” ili “Vi-a” upravo u vremenu kada je žurnalistička fotografija dobila svoj puni značaj masmedijske produkcije, a ti su autori značajno doprineli takvom njenom mestu.                  

“U fotografiji i najmanja stvar može da bude velika tema, a mali ljudski detalj može postati lajtmotiv” naveo je Goran Malić u tekstu predgovora otkrivajući time (a to je svakako kompetentno mišljenje jer sem što se i sam bavi fotografijom, Malić je i istoričar umetnosti koji se specijalizovao za proučavanje ovog medija u svim njegovim dimenzijama: od povesnih do estetičkih, od kritičkih do teorijskih) a istovremeno i demistifikujući, njenu suštinsku komponentu.                  

Kada je fotografija otkrivena, slikarstvo je značajno promenilo svoju poetiku prepuštajući joj svoje dotadašnje ciljeve: s jedne strane ona je postala nova dokumentarna hronika vremena, a sa druge u sebe je ugradila i značajne likove vrednosti preuzete od starijeg medija. Kombinovanjem ova dva najznačajnija principa, fotografija se već gotovo vek i po razvija u raznim pravcima značajno popunjavajući vidljivi svet moderne civilizacije.                  

Tako i na ovoj izložbi možemo da zapazimo njeno najraznovrsnije kretanje između tih polova u delima deset autora različitih generacija: najstariji, “otac moderne fotografije” Anri Kartje-Breson, rođen 1908. (studirao je slikarstvo u Lotovoj školi) jedan je od osnivača 1947. godine najveće svetske foto-agencije “Magnum”, najmlađi Frederik Brener, rođen 1959. (inače antropolog po obrazovanju) čija je specijalnost život Jevreja koji beleži već dve decenije putujući svetom. Uostalom, svi veliki fotografi su zapravo i svetski putnici koji na najrazličitijim meridijanima beleže događaje i ljude koji obeležavaju svoje vreme i poput svojevrsne arhive svojim foto-reportažama stvaraju pravu planetarnu vizuelnu memoriju namenjenu ne samo sadašnjosti već i budućnosti. Jedan od njih – Jozef Kudelka je 1994. godine dospeo i do Mostara snimajući improvizovani most nastao posle rušenja svog čuvenog Mehmed-pašing prethodnika koji je takođe na istom snimku, ali sačuvan samo na jednoj staroj fotografiji.                  

Foto-kolekcija Vojina Mitrovića otvara nam sliku sveta koja se već deset godina sistematski zatvara i udaljava od našeg iskustva. Imajući u vidu i njene izrazite umetničke i dokumentarne vrednosti, sa ovim novim pogledom na spoljni svet iznova se uspostavlja neophodna, nova veza koja će, pogotovo generacijama koje već čitavu deceniju žive u izolaciji, ali i starijim koji su imali sreće da u ranijem vremenu vide nešto od tog sveta, ovo društvo i na taj način vratiti u veliku civilizaciju i svetsku zajednicu. 

Jovan Despotović 

Treći program Radio Beograda, Beograd, 30. 5. 2000