Judita Baum – “Drugo biće”

U likovnom programu ovogodišnjeg Beogradskog letnjeg festivala koji je osmislio istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević prikazan je tokom avgusta meseca u Galeriji Doma omladine i zamašni projekat autrijske umetnice Judite Baum pod nazivom “Drugo biće” realizovan kao video instalacija koja se sastoji od složene, paralelne projekcije deset njenih dokumetarnih video zapisa načinjenih na njujorškoj umetničkoj sceni.                  

Baumova se neposredno obratila stotini muškaraca, poznatih umetnika, kritičara, galerista, kustosa kojima je postavila deset pitanja čija je osnova njihova seksulanost u najrazličitijim aspektima i kroz te razgovore stvorila jednu nadasve reprezentativnu sliku o tome šta se relevantno misli i praktikuje u tom polju ljudske (ovog puta maskuline) populacije na specifično izabranom uzorku. 

Pitanja su se kretala od najranijih seksulanih iskustava ovih ličnosti do njihovih aktivnosti u trećem dobu, zatim od toga kako doživljavaju žensku seksualnost do njihovog krajnje intimnog mišljenja o sopstvenom polnom organu itd. Njihova spremnost da daju odgovore na ta krajnje provokativna pitanja, ozbiljno, bez autocenzure i frustracija uz primetan humor i ležernost pokazuju, između ostalog da su ta deca, većinom rođena za vreme “seksualnog buma” pedesetih i šezdesetih godina, ovaj intimni aspekt vlastitog života prihvatili na toliko normalan način da su čak bili spremni da o tome govore pred kamerama. Tih deset traka – video zapisa paralelno se projektuje tako da je gledaocima omogućeno da neposredno upoređuju njihova iskustva i da na taj način steknu dovoljno jasnu i celovitu sliku jednog “prikrivenog” dela života u današnjoj umetničkoj prestonici sveta. 

Svaki od ispitanika bio je fotografisan i polaraidom, a sam je načinio po jednu fotografiju nekog predmeta koji mu se u tom trenutku učinio adekvatnim za temu razgovora. Ova video instalacija upotpunjena je sa tih dve stotine fotografija te je tako pored “žive slike” razgovora dobijen i njen “statični” adekvat slika ličnosti i predmeta iz njihovog okruženja. 

Projekat “Drugo biće” Judite Baum, realizovan kao svojevrstan rad “ubačenog agenta” u kulturni milje druge sredine, bio je zapravo pokušaj jedne žene koja je na taj način želela da dokuči seksualnost drugog pola i time načini jednu od mnogobrojnih slika današnjeg sveta koja se sve više ogoljava i postaje gotovo “zajedničkim dobrom” dostupnim svakom čoveku, nešto slično javnom prevozu ili komunalnim delatnostima. Baumova je uspešno demistifikovala taj deo ljudske privatnosti pokazijući da je kraj veka istovremeno i kraj brojnih tabua koji su pratili istoriju čovečanstva. A umetnost je u tom procesu, kako vidimo i na ovoj izložbi, očigledno imala izrazito značajnu ulogu. 

Jovan Despotović 

Treći program Radio Beograda, Beograd, 19. 9. 2000