Goran Vejvoda – art avanturista

U nekim slučajevima, umetnički počeci određuju kreativnu sudbinu autora. Posebno onih koji su živog i avanturističkog duha, onih koji su istraživački opredeljeni i koji su otvoreni za eksperimente u brojnim medijskim disciplinama.

Ova konstatacija se odnosi i na multimedijalnog umetnika Gorana Vejvodu čija je i životna biografija pokazala jedno konstantno kretanje – od Londona gde je rođen, do Rima, Pariza i Beograda gde se školovao. U Beogradu je početkom osamdesetih, na novom talasu, stupio na umetničku scenu, a danas u Parizu – i svetu, deluje kao stvaralac respektabilne reputacije.

Vejvoda je istovremeno muzičar, kompozitor, vizuelni umetnik, fotograf, publicista… I sve je to bio od samih početaka kada je učestvovao, kao pripadnik poslednje jugoslovenske generacije (kako se zvala jedna nedavna izložba), u formiranju oblika, značenja i značaja novovalnih zbivanja u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Sve što je tada načinio, tokom prve polovine osamdesetih dok se nije preselio u Pariz, – od muzike i fotografije do žurnalizma i glumačkog eksperimenta, Vejvoda je nastavio kao vizuelni umetnik, studijski muzičar i kompozitor za balet, pozorište, film i TV, performer, objedinjujući sve te discipline u jedinstvenom polju criss-cross arta sa prepoznatljivim, ličnim autorskim potpisom.

Opstanak na velikoj mapi umetnosti danas nije moguć bez tog znaka i personalizovanog kreativnog pozicioniranja. Na ovoj izložbi jasno uočavamo kako se Goran Vejvoda upravo tu uspešno kreće. 

Jovan Despotović
Galerija Francuskog instituta, Beograd, 05. 2012