Tijana Kojić – U vrtlogu

Prh ptičijih krila stvara osećaj vazdušnog vrtloga unutar bezbojne ambijentalne instalacije Tijane Kojić. To virtuelno kretanje ne izaziva samo optičku percepciju posmatrača već i osećanje strujanja vihora oko njega. Nameće se poređenje sa Hičkokovim ’Pticama’. Međutim, sa potpuno suprotnim efektom. Za razliku od agresivnosti i straha, Tijanin prostor je uzbudljiv i bezopasan, namenjen je estetičkom uživanju. Zapravo, njime dominira onaj likovni sadržaj koji se nalaze u srži njenog kreativnog čina. A tu je i najdublja potreba da plastičkim jezikom podstakne osećanje posmatrača na iznova pronađeno, davno izgubljeno mesto ove vrste umetnosti da se u njoj lepo oseća. Da u njoj ponovo uživa. Ali i da primi neku neočekivanu energiju koja animira njegove vizuelne, čak telesne senzacije koje su naglašena specifičnost ovog rada.

Centralno mesto ove izložbe je ta ambijentalna instalacija načinjena kombinovanom tehnikom crteža, slike i grafike na aluminijumskim pločama. Unutar tog prostora posmatrač ne može sebe jasno da vidi, poput odraza u ogledalu, već nazire samo nejasni refleks sopstvenog obrisa-prisustva. To je jedan od Tijaninih ciljeva – da se izbegne poistovećivanje sa sopstvenim postojanjem već da se u tom, vizuelno izazvanom vazdušnom kovitlacu, dobije ona vrsta osećanja koje treba da ga iznutra pokrenu, da izazovu emocije i posebna stanja svesti u jednom artificijelnom ambijentu koji je pre svega zasnovan na crtežu.

Beogradska škola crtanja stalno je bila u senci njegovog slikarstva i vajarstva. Mnogi primeri i kotinuitet crtanja ipak dokazuju da je ova predrasuda neodrživa. Svaka generacija umetnika bila je iznedrila i izuzetno značajne crtačke talente. U današnjoj generaciji uočljivo mesto pripada Tijani Kojić koje je istaknuto i nagradom fonda Vladimira Veličkovića 2012. godine.

Jovan Despotović

Galerija ULUS, avgust 2013 (pred. kat.)