Jelena Trajković – U magiji svetla i oblika

Današnji umetnici se, uglavnom, izražavaju na jedan od dva poznata načina: tradicionalnim tehnikama – slikarstvom, crtežom, prostornim oblicima… ili novim medijima poput digitalnih fotografija, tj. kompjuterskim metodama No, ima umetnika koji istražuju kako se u tradicionalnim postupcima reflektuju novotehničke mogućnosti i novi materijali. Jedna od najdoslednijih među takvim stvaraocima je Jelena Trajković koja dovodi u vezu staro sa novim. Na temelju slikarskih, grafičkih i trodimenzionalnih tehnika ona nadgrađuje svoje proizvode kompjuterskim i digitalnim medijima na koji način njeni radovi postaju svojevrstan svet kontrasta koji svakom novom izložbom dobija sve autentičniji izgled, sve jasniji pogled iz njenog autorskog ugla.

Uz takva vizuelna svojstva, njeni radovi postaju i specifičan narativ proistekao iz mnogih civilizacijskih slojeva, kao i iz savremene socio-kulturne sfere. Ali, ponajviše iz njenog vlastitog viđenja ciljeva današnje kreativne produkcije. Ovom prilikom smo u prilici jedino da ukažemo na storije provučene kroz optiku osobe ovog vremena koja stvari vidi na promenjen način, kao povod ali i cilj svog stvaralaštva.

Napokon, najuočljivije u radovima Jelene Trajković je svetlost. Različitog porekla, svojstva i načina upotrebe. Od prirodnog do veštačkog. Ona daje specifični izgled ovih radova i njihovu diferenciranost po ciklusima, temama, medijima, načinima realizacije galerijskim zidno-prostornim instalacijama. Taj fenomen dakako nije nov, ali u ovom primeru rada on je dizajniran na prepoznatljiv oblikovni način koji ovu slikarku izdvaja iz mnoštva pojava i jezika tekuće plastičke produkcije.


Jovan Despotović

Galerija ‘Centar’, Podgorica, februar-mart, 2014